mystic blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

NIGHTWISH

Paradna skupinka...... :D dozviete sa viac ked kliknete na CELY CLANOK :D

Nightwish

Z Wikipédie

Fotka z koncertu vo Worcestri v roku 2004. Členovia kapely (zľava): Tuomas Holopainen (klávesy), Jukka Nevalainen (bicie), Marco Hietala (basgitara), Tarja Turunen (spev). Emppu Vuorinen (gitara) na zábere nie je.
Fotka z koncertu vo Worcestri v roku 2004. Členovia kapely (zľava): Tuomas Holopainen (klávesy), Jukka Nevalainen (bicie), Marco Hietala (basgitara), Tarja Turunen (spev). Emppu Vuorinen (gitara) na zábere nie je.

Nightwish je fínska hudobná skupina založená v roku 1996 v meste Kitee. Nightwish skladá piesne, ktoré sú často zaraďované medzi symfonický metal (obzvlášť jeho poddruh nazývaný opera metal) alebo power metal. Nightwish je považovaný za jedného z hlavných tvorcov symfonického metalu, ktorý zahŕňa podobné skupiny ako napríklad Epica, After Forever alebo Visions of Atlantis.

Hoci sa skupina v domovskom Fínsku dostala do popredia už po vydaní ich prvého singla, celosvetový úspech dosiahli až po vydaní albumov Century Child (2002) a Once (2004).

V tomto období Nightwish hľadá náhradu za speváčku Tarja Turunen, ktorá bola na konci roku 2005 zo skupiny vylúčená. Náhrada za sopránovú speváčku doteraz nebola nájdená, avšak štyria členovia skupiny majú v úmysle stihnúť to do konca roka 2006, aby mohli nahrať nový album začiatkom roka 2007 a vydať ho v jeho priebehu.

Tarja Turunen (* 17. august 1977, Kitee, Fínsko) donedávna pôsobila ako speváčka vo fínskej hudobnej skupine Nightwish.

Turunen je najpopulárnejšou speváčkou svojho žánru (symfonický metal) vo Fínsku aj naprieč Európou, rovnako ako uznávanou speváčkou klasickej hudby a opery, čo dokazuje na svojich projektoch v tomto smere.

Narodila sa vo fínskom mestečku Kitee, hudbu začala študovať v šiestich rokoch a v 18-tich sa pustila do štúdia klasického spevu na Sibelius Academy v Kuopio.

Tarja Soile Susanna Turunen sa narodila 17. 8. 1977 v mestečku Kitee vo východnom Fínsku. Spolu so svojimi bratmi, prvým o sedem rokov starším, druhým o pät rokov mladším, vyrastali v malej dedinke Puhos neďaleko ruských hraníc. Ako rástla, jej rodičia si začali všímať veľký hudobný talent, ktorý sa v nej skrýval. Už ako trojročná ich šokovala na rodinnej oslave, keď začala odrazu sama spievať. Podľa všetkého to bolo jej prvé veľké vystúpenie.

Bola to práve Tarjina mama, ktorá rozpoznala silný a čistý hlások svojej malej dcérky. Preto ju o pár rokov neskôr vzala na miestnu faru, kde ju prijali do speváckeho zboru. Ako šesťročná začala navštevovať hodiny klavíra. Ani jeden z jej rodičov nebol muzikantom, ale hudbu veľmi milovali. Preto sa z celých síl snažili, aby ich talentované dieťa dostalo to najlepšie hudobné vzdelanie. Najväčším idolom dospievajúcej Tarji bola Whitney Houston. Vždy si želala byť ako ona, a jej uciteľ, ktorý pri nej stál odmalička, ju v tom veľmi podporoval. V pätnástich rokoch však nastal zásadný zlom a Tarja sa rozhodla pre klasický spev. Od tých čias s ňou učiteľ neprehovoril ani slovo. Chcel z nej totiž vychovat fínsku Arethu Franklin. No Turunen už presne vedela, čo chce.

Už po roku štúdia vystúpila na vianočnom koncerte pred viac ako tisíckou ľudí. Bol to veľký úspech, no ako sama spomína, prvýkrát si na vlastnej koži skúsila, ako blízko majú k sebe sláva a osamelosť. Časť jej spolužiakov v triede sa jej zo závisti otočila chrbtom. No na druhej strane, kto z nás si niečím podobným v šestnástich neprešiel? Neskôr začala študovať na „Savonlinna music high school“ a jej hlavnými predmetmi boli klasický spev a divadelná hudba.

Keď mala osemnásť, rozhodla sa pokračovať v štúdiu na „Sibelius academy of Kuopio city“. V ten istý čas jej spolužiak Tuomas Holopainen zakladal svoj akustický projekt a ponúkol jej, či by si v ňom nechcela zaspievat. V tej dobe to bol údajne hanblivý a tichý chlapec a jeho mama dávala Tarji hodiny klavíra. No a ďalší vývin udalostí už veľmi dobre poznáme. Na svete sa ocitol Nightwish. Nikto z nich však nečakal taký veľký úspech. Dokonca ani label Spinefarm Records nie. Spočiatku si Tarja myslela, že s nimi naspieva jedno demo a tým sa to pre ňu skončí. No po vydaní albumu Angels fall first sa všetko začalo uberať úplne iným smerom, ako čakala.

V čase, keď ešte Nightwish boli na začiatku, Tarja postupne budovala aj svoju kariéru opernej speváčky. Už predtým spievala v známom zbore „Savonlinna opera festival choir“, kde spolu s ostatnými predviedla diela od Wagnera, Verdiho a mnohých ďalších. Myslím, že je obdivuhodné, akým spôsobom sa jej podarilo spojiť kariéru frontmanky metalovej kapely a opernej divy. Vďaka tomu má v súčasnosti tisícky fanúšikov po celom svete, i keď jedných stretnete na Wackene a tých druhých v opere. Keď album Oceanborn prerazil do celej Európy, Tarja sa stala jednotkou a jej tvár sa objavila na obálkach všetkých rockových a metalových magazínov. Začalo sa o nej písať ako o fínskom zázraku. Ani vtedy však operu nezavesila na klinec. Práve naopak. V roku 1999 prijala angažmán sólovej speváčky v modernom balete v produkcii Fínskej národnej opery s názvom Evankeliumi. Jeho autorom a režisérom bol slávny choreograf Jorma Uotinen spolu s Kärtsym Hatakkom, ktorého určite niektorí z vás poznajú z kapely Waltari. Každé predstavenie bolo beznádejne vypredané.

Roky 2000 a 2001 boli pre Tarju veľmi náročné. Album Wishmaster získal platinu. Preto všetok svoj čas musela venovať iba kapele, ktorú čakalo trojtýždnové turné po Južnej Amerike. A práve to považuje Tarja za najlepšie, aké kedy počas svojej kariéry s Nightwishom zažila. Najviac si cení entuziazmus a spontánnosť miestneho publika. Priznáva, že po technickej stránke nie je ľahké hrať v týchto končinách, lebo im často veľa vecí chýba a organizačne to tiež celkom nezvládajú. No aj tak si ju celkom získali. Po vydaní mini CD Over The Hills And Far Away však Nightwish postihla kríza. Sami Vänskä odchádza z kapely (resp. Tuomas Holopainen ho z nej vyhadzuje) a na jeho miesto prichádza Marco Hietala zo spriatelenej kapely Tarot. Ani Tarji sa vzniknutá situácia nepáčila. Nemohla a ani nechcela držať krok s ostatnými členmi, ktorí doslova prechľastali celé turné a jej nedali ani na moment vydýchnuť.

Citujem: „Počas prvých dvoch turné ma skoro úplne pripravili o nervy!“ Časom sa im však podarilo nájsť kompromis. Dnes Tarja môže oddychovať a chlapci zasa žúrovat, ako sa im len chce. (Aké príznačné pre aktuálnu situáciu…pozn. AMOK) Z Nightwishu sa stali hviezdy, a tak sa pre Tarju skončil jej súkromný život. Vo Fínsku nemohla prejsť po ulici bez toho, aby ju niekto nespoznal. Navyše fínska hudobná scéna operného spevu je veľmi konzervatívna a nemohli preniesť cez srdce jej účinkovanie v metalovej skupine. Začali pred ňou zatvárať dvere a na škole v Helsinkách stratila akýkoľvek rešpekt. Preto sa rozhodla presťahovať do Karlsruhe v Nemecku a tam pokracovať vo svojom štúdiu. A práve to bol dôvod pre ďalšiu pauzu v Nightwish. Počas nej priala ponuku argentínskeho basgitaristu Beta Vazqueza a naspievala pár piesní na jeho projekte Infinity. Ten si získal mnohých fanúšikov v celej Európe a Južnej Amerike, práve vdaka Tarji. Taktiež účinkovala v sérii koncertov „Noche Escandinava“, spolu s ďalšími opernými divami zo severnej Európy.

Štvrtý album Nightwishu Century Child uvidel svetlo sveta v máji 2002. Tarja si veľmi pochvaľovala spoluprácu s Marcom Hietalom. Opät budem citovať: „Len spevák môže pochopiť speváka“. Atmosféra medzi členmi sa veľmi zlepšila. Po svetovom turné, ktoré trvalo dlhšie ako tri mesiace a dopadlo výborne, nasledovala dlhšia prestávka, ktorá sa skončila „Summer of Innocence“ turném. V tomto čase sa Tarja presťahovala naspäť do Fínska a vydala za Argentínčana Marcela Cabuliho. Nasledujúci rok sa stal pre Tarju taktiež veľmi úspešným. Jej talent neunikol ani fínskej prezidentke Tarji Halonen, ktorá ju a jej manžela pozvala na ples pri príležitosti Dňa vyhlásenia nezávislosti Fínska. Táto spoločenská udalosť je považovaná za najvýznamnejšiu v krajine a Tarja na nej naozaj zažiarila! Jej róba bola ocenená ako najkrajšia z celého večera a ona samotná získala titul Kráľovná noci. V decembri sa konal vo Valkealaskom kostolíku s kapacitou 600 ľudí vianočný koncert, kde Tarja odspievala najznámejšie fínske koledy od slávnych skladateľov, ako sú Sibelius, Kotilainen či Melartin a podarilo sa jej vytvoriť neopísateľnú atmosféru. Koncom roka začala dokonca vyučovat spev na univerzite v Buenos Aires.

V roku 2004 Nightwish vydávajú album Once a púšťajú sa do príprav najväčšieho turné v ich histórii, ktoré trvalo až do 21. októbra 2005. Predtým sa však v decembri zrodil prvý sólový projekt Tarji Turunen, „Yhden enkelin unelma (One angel’s dream)“. Nájdete na ňom najznámejšie vianočné fínske piesne.

Pred Vianocami v roku 2006 vydala vianočný nosič s názvom „Henkäys Ikuisuudesta“, čo v preklade znamená Dych z neba. Začala ho nahrávť v júni 2006 a v októbri bol nosič na svete. Nosič bol venovaný špeciálne pre Fínov a obsahuje 14 vianočných kolied, z čoho sú niektoré skomponované Tarjou. Mal obrovský úspech, dosiahol ocenenie Vianočný album roku 2006 a zároveň sa stal aj platinovým. Nový album so sebou priniesol aj nový imidž. Speváčka si skrátila vlasy, ostrihala si ofinu a vlasy zafarbila na gaštanový odtieň. Pre propagáciu svojho vianočného CD uverejnila aj videorozhovor, v ktorom hovorí aj o albume, aj o vianočných sviatkoch.

Rok 2006 bol pre Tarju (ako inak) úspešný a na konci ju milo prekvapil. Na jednej strane tu bol obrovský úspech albumu „Henkäys Ikuisuudesta“, a na strane druhej ocenenie fínskeho periodika Iltalehti. Čitatelia tohto periodika si Tarju zvolili za najlepšiu fánsku speváčku roka. Za Tarju hlasovalo viac ako 7600 čitateľov! Zároveň bola nominovaná na prestížnu cenu Emma Gaala (fínsky ekvivalent Grammy).

Spolu s vydaním albumu si Tarja naplánovala aj vianočné turné po vybraných mestách Európy, ktoré trvalo až do konca decembra 2006. Zožala obrovský úspech. Dokonca fínsky televízny kanál YLE TV2 vysielal jej koncert z mesta Lahti 12. decembra 2006. Prekvapením pre všetkých bolo, že koncert sledovalo okolo 450 tisíc Fínov, čo znamená, že každá tretia televízia vo Fínsku bola naladená na tento program. Po skončení vianočného turné si Tarja dopriala krátku prestávku a vrhla sa do dvoch ďalších projektov.

Prvým, ktorý beží súbežne s druhým, je práca na jej sólovom albume. Druhým projektom bolo nahranie piesne „In the Picture“ pre vydavateľstvo Nuclear Blast Records. Pieseň bude zahrnutá na kompilácii, ktorá bude vytvorená špeciálne k dvadsiatemu výročiu existencie vydavateľstva. Nak ompilácii sa objavia aj iné kapely a interpreti vydavateľstva. Kompilácia sa bude volať „Into the Light“.

No nezáleží na tom, či práve spieva operné árie alebo stojí na pódiu pred tisícovým davom. Jej nádherný silný hlas plný citového prejavu fascinuje akékoľvek publikum. Dokáže to, čo si želá asi každý spevák na svete. Otvára ludské srdcia.

Profil hlasu

  • Druh: Soprán
  • Rozsah: 2,5 oktávy

NIGHTWISH – Wishmaster (2000)

01. She Is My Sin
02. The Kinslayer
03. Come Cover Me
04. Wanderlust
05. Two For Tragedy
06. Wishmaster
07. Bare Grace Misery
08. Crownless
09. Deep Silent Complete
10. Dead Boy's Poem

NIGHTWISH – Once (2005)

1.  Dark Chest Of Wonders       
2.  Wish I Had An Angel       
3.  Nemo       
4.  Planet Hell       
5.  Creek Mary's Blood       
6.  The Siren       
7.  Dead Gardens       
8.  Romanticide       
9.  Ghost Love Score       
10.  Kuolema Tekee Taiteilijan       
11.  Higher Than Hope

NIGHTWISH – Over the Hills and Far Away (2004)

01. Over The Hills And far Away
02. 10th Man Down
03. Away
04. Astral Romance
05. The Kinslayer
06. She Is My Sin
07. Sacrament Of Wilderness
08. Walking In The Air
09. Wishmaster
10. Deep Silent Complete

NIGHTWISH – Tales from the elvenpath (2004)

01. Wishmaster
02. Sacrament Of Wilderness
03. End Of All Hope
04. Bless The child
05. Sleeping Sun
06. She Is My Sin
07. Walking In The Air
08. Stargazers
09. Over The Hills And Far Away
10. The Kinslayer
11. Dead Boy's Poem
12. Sleepwalker
13. Nightquest
14. Lagoon
15. The Wayfarer

NIGHTWISH – Century Child (2002)

01. Bless The Child
02. End Of All Hope
03. Dead To The World
04. Ever Dream
05. Slaying The Dreamer
06. Forever Yours
07. Ocean Soul
08. Feel For You
09. Phantom Of The Opera

NIGHTWISH – Oceanborn (1998)

1. Stargazers
2. Gethsemane
3. Devil & The Deep Dark Ocean
4. Sacrament Of Wilderness
5. Passion And The Opera
6. Swanheart
7. Moondance
8. The Riddler
9. The Pharaoh Sails To Orion
10. Walking In The Air


10. Beauty Of The Beast

11. FantasMic

Zostava

Bývalí členovia

Hosťujúci hudobníci

Diskografia

Albumy

Single

Kompilácie

DVD-čka

Prevzaté pesničky

Prevzaté pesničky hrané len naživo

Prevzaté pesničky na albumoch


OFICIALNA STRANKA NIGHTWISH        http://www.nightwish.com/Click to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size imageClick to view full size image


NIGHTWISH | stály odkaz

Komentáre

  1. no, za Tarju to nebude ľahké
    ale vraj tam príde také malé divoké kučeravé čudo :-) tak sa nechajme prekvapkať :-))
    publikované: 11.04.2007 14:46:09 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hmm..zaujímavá žena
    sic tú kapelu nepoznám dôkladne,tuším,že spievali o rybke Nemo,ale baba je to akurátna :)
    publikované: 11.04.2007 15:00:10 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. HEH
    a vy sa tu o com bavite :DDDDDDDD fajne :D ze rybka nemo :D
    publikované: 11.04.2007 16:12:22 | autor: hehe (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hehe
    len vyčkaj času ... ja a teide do vetra málokedy ;-D
    publikované: 11.04.2007 16:41:44 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tak veru,Amen :)
    publikované: 11.04.2007 16:44:11 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  6. preco?
    v clanku pise ze tarja bola z kapely vylucena - neviete niekto preco??? ja mam pocit ze ona so svojim hlasom a svojim zjavom bola jednym z hlavnych poznavacich znakov kapely a tiez jednym z hlavnych tahakov pre fanuskov, a bez nej myslim ze stratia vela posluchacov....
    publikované: 11.04.2007 17:49:29 | autor: jozi (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Jozi
    ja neviem, ale viem kto vie, vydrž do večera :-)
    publikované: 11.04.2007 17:55:37 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. jozimu
    AK TA ZAUJIMA PLECO VYLUCILU SPEVACKU Z NIGHTWISH ...TAK TAM HORE SOM PRIDALA NEJAKE INFO O NEJ..HADAM S TOHO BUDES MUDREJSI HEH ..PAPA
    publikované: 11.04.2007 18:40:20 | autor: 131mystic131 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. dôvod
    Tarja bola krava no nie od zaciatku az ked sa vidala chcela toho viac ako ostatni a nechodila na skusky Tuomas urobil dobre ze ju vylucil nemalo by zmysel nahrat nový album ked ju to aj tak uz nebavilo a viac sastarala sa o svoje solove albumy ako o skupinu
    publikované: 26.04.2007 14:39:32 | autor: Zuomas (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Omurotrepany
    Nightwish bohuzial bola fajna skupina az na tu kozu Tarju co mastila len po lovach....:-P
    publikované: 27.04.2007 09:14:59 | autor: saso (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. dovod???
    velmi rada by som vedela preco tarju vylucili lebo uz som fatk dost dovodov pocula a newem ktory z nich je pravda
    publikované: 28.11.2008 16:46:00 | autor: majusik1954 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014